top of page

BOŞANMA DAVALARI

BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR?


Boşanma davaları çekişmeli veya çekişmesiz(anlaşmalı)olarak açılır.


Çekişmeli boşanma sebepleri; zina, hayata kast, pek kötü veya onur kırıcı davranış, suç işleme ve haysiyetsiz hayat sürme, terk, akıl hastalığı ve evlilik birliğinin temelinden sarsılmasıdır.


Zina ,cana kast ve pek fena muamele, haysiyetsiz hayat sürme, suç işleme, akıl hastalığının yani özel boşanma sebeplerinin varlığı halinde bu hususların varlığı ortaya konulduğu takdirde evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını ayrıca ispata gerek yoktur.


Dava dilekçesinde boşanmanın sebebi olan olguların açık ve öz bir şekilde aktarılması gerekir.

Dayanılan tüm vakıaların sıra numarası altında açık özeti dilekçeye yazılmalıdır.


GENEL OLARAK TÜM DAVA DİLEKÇELERİNDE:


Mahkemenin adı

Davacı ile davalının adı,soyadı,adresleri

Davacı ve davalının kimlik numaraları

Varsa vekillerinin adı adresi

Davanın konusu

Davanın değeri

Tüm vakıaların özeti

Herbir vakıanın hangi delille ispat edileceği

Dayanılan hukuki sebepler

Talep sonucu


AİLE MAHKEMELERİNE DAVA AÇARKEN SOSYAL VE EKONOMİK DURUM ARAŞTIRMALARININ GECİKMEMESİ İÇİN müvekkillerin adreslerinin de dilekçede yer alması gerekir.Ayrıca dava ve cevap dilekçelerinde avukatların büro telefonlarını da yazmaları(eksikliklerin tamamlanması açısından)yerinde olur.


Dava dilekçesine belge ve tanıkların eklenmesi,belgelerin eklenememesi halinde en azından nerden getirtileceğinin belirtilmesi gerekir.


BOŞANMA DAVA DİLEKÇESİNE


Tarafların ad,soyad,ev ve iş adresleri

TC kimlik numaraları

Tarafların ne iş yaptıkları ve gelirleri

Vakıaların sıraya bağlı kalınarak özetleri

Maddi-manevi tazminat ve nafakanın miktarı açıkça belirtilmelidir.

Tarafların sahibi olduğu menkul ve gayrimenkuller

Aile konutu talebi varsa yada diğer talepler açıkça belirtilmelidir.

Dava dilekçesinde tüm deliller tanık isim ve adresleri ile tanıkların hangi konuda tanıklık edecekleri hususu açıklanmalıdır.

Çocuk varsa kimin yanında olduğu yaş ve öğrenim durumu

Eşya alacağı,takı ziynet istemi,katkı alacağı ayrı bir dava ile istenir.


Katkı payı istemli taleplerinin hükme bağlanması için boşanmanın kesinleşmesi beklenir.

Boşanma,katkı payı alacağı,eşya ve takı alacağı gibi talepler “yazılı usule”tabi olup dilekçelere cevap iki haftadır.Karşılıklı dilekçeler tamamlanır yada dilekçeler zamanında verilmezse hakim ön inceleme duruşma gününe karar verir.


Ön incelemede dava şartları ve ilk itirazlar incelenir,uyuşmazlık noktaları belirlenir,taraflar sulhe teşvik edilir. Hakim Dava şartlarını ve ilk itirazları genelde dosya üzerinde incelese de bazen ön inceleme duruşması açarak tarafları dinlemek suretiyle de bu hususlarda karar verebilir.


Hakim,ön inceleme duruşmasında HENÜZ TAHKİKATA BAŞLAMADAN EVVEL HAK DÜŞÜRÜCÜ SÜRE VE ZAMANAŞIMI YÖNÜNDEN DOSYAYI İNCELEYİP KARARA BAĞLAR.


Dava dilekçesinde vakıalar yazılmalıdır.

Boşanma vakıaları,fiziksel şiddet,ekonomik şiddet,cinsel,görsel,duygusal şiddet olarak sıralanabilir.


YARGILAMA 5 SAFHADAN OLUŞUR:


1-DİLEKÇELERİN KARŞILIKLI VERİLMESİ

2-ÖN İNCELEME

3-TAHKİKAT

4-SÖZLÜ YARGILAMA VE

5-HÜKÜM


ZİNADA EVLİLİĞİN DEVAMI SIRASINDA EŞLERDEN BİRİNİN KARŞI CİNSLE CİNSEL İLİŞKİDE BULUNMASI gerekmektedir.Flört ve yakınlık sadakatsizlik nedeniyle evlilik birliğinin temelinden sarsılmasına girse de zina değildir.Hayvanla yada hemcinsle olan yakınlık da haysiyetsiz hayat içine girmektedir.Dava süresi 6 ay ve 5 yıldır.


Cana kast ve pek fena muamelede yine zina suçu gibi özel boşanma sebepleri de ayrıca birliğin çekilmez olup olmadığına bakılmaksızın mutlak boşanma sebebidir.


Haysiyetsiz hayat sürme ve suç işleme hallerinde hakim,birliğin çekilmez hale gelip gelmediğini araştırır.


TERK nedeniyle açılacak boşanma davasında davalı olacak eşin haklı sebep yokken evi terk etmesi ve bu sürenin en az 6 ay sürmesi gerekir.


AKIL HASTALIĞI nedeniyle boşanmaya karar verilebilmesi için evlilikten sonra akıl hastalığının cereyan edip etmediği (önce butlan durumu incelenir)akıl hastalığının iyileşmesinin mümkün olmadığının raporla sabit oluşu ve bu durumun ortak hayatın varlığını çekilmez hale getirip getirmediği hususları incelenir.Bu sebeple açılan boşanma davasında mutlaka akıl hastası olan davalı eşe vasi tayin edilir.


EVLİLİK BİRLİĞİNİN TEMELİNDEN SARSILMASI NEDENİYLE BOŞANMA;


TMK 166/1 Evlilik birliği,ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek şekilde temelinden sarsılırsa eşlerden herbiri boşanma davası açabilir.Davacının kusuru daha ağır olduğunda davalının itiraz hakkı var ise de bu itiraz hakkın kötüye kullanımı teşkil etmemeli yani birliğin devamında taraflar ve çocuklar yönünden bir menfaat bulunup bulunmadığı değerlendirilmeldir.Bu halde hakimin boşanmaya karar verebilmesi için önce objektif kriter evlilik birliğinin temelinden sarsılması”ve yine sübjektif kriter birliğin devamının taraflar için çekilmez hale gelmesi şartı aranmaktadır.


Eşlerin ruhi ve fikri yapıları,düşünce tarzları arasındaki farklılıklar,olaylar karşısındaki tepkilerinin farklı oluşu,yetişme ve gelenek-görenek farklılıkları da çoğu zaman çatışmayı doğurur.Bununla birlikte aksi ve kırıcı tabiat,tahkir etme ve küçük düşürme sebepleri de geçimsizlik sebepleri arasındadır..


Eşler arasında baş göstermiş geçimsizliğin birliğin devamını imkansız kılması da yine bu maddede anılan dava şartlarındandır.Sadece bir taraf için birliğin çekilmez hale gelmiş olması yeterlidir.


Evlikil birliğinin temelinden sarsılması ve birliğin devamının çekilmez hale gelmesi her olayda hakim tarafından ayrı ayrı değerlendirilmekte ise de Yargutayın kökleşmiş içtihatları bu konuda oldukça aydınlatıcı olmuştur.


Taraflar arasındaki fiziksel şiddet,ekonomik şiddet(ekonomik olarak daha güçlü tarafın birliğin ihtiyaçlarını karşılamaktan imtina etmesi vs) duygusal şiddet(ihmal, soğukluk,sosyal medyada ve telefonda iletişimi engelleyecek şekilde fazla zaman geçirme,hastaneye yatırıldığı zaman eşiyle ilgilenmeme gibi eşin evlilikten beklediği duygusal ihtiyaçların karşılanmadığı durumlardır.


Ayrıca eş üzerinde baskı kurmak onun bireyselliğini engellemek ,toplum içinde hakaret yalnızken de yine hakaret ve aşağılama gibi durumlar da boşanma sebebi olarak içtihatlara yansımıştır.


Somut olayın özelliğine göre her olay kendi içinde değerlendirilirken tarafların evliliği sürdürmelerinin kendilerinden beklenmesinin mümkün olup oladığı birliğin devamında bir menfaatin kalıp kalmadığı(müşterek çocuğunda durumu gözetilerek) dikkate alınır.


ANLAŞMALI BOŞANMA;


En az 1 yıl süren evlilikte eşlerin birlikte başvurması yada birinin açtığı davayı diğerinin kabul etmesi ile de evlilik bitebilir.Bu halde boşanmaya karar verilebilmesi için hakimin tarafları bizzat dinlemesi ve iradelerini serbestçe ifade ettiklerine kanaat getirmesi ve ayrıca tarafların,çocukların durumu ile boşanmanın tüm mali sonuçları hakkında karar vermiş olmaları şarttır.


Hakim korunacak menfaatler yönünden bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir.Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü ile boşanmaya hükmolunur.


Tarafların ikrarı boşanma davalarında hükme medar olmaz.


Anlaşmalı boşanmada eşlerin boşanma iradelerinin birbirine uygun olması tarafların her konuda anlaşmaları ve hakimin de tarafları duruşmada bizzat dinleyerek tarafların kabul ettiği anlaşmayı uygun bulması gerekmektedir.


ÇEKİŞMELİ BOŞANMAYA AİT DİLEKÇE ÖRNEĞİ


AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

ADLİ MÜZAHARET TALEPLİDİR


DAVACI :…TC

ADRESİ :

VEKİLİ :Av.BENGÜ KÖKTEN

ADRESİ : Ferhatpaşa Mah.Adliye Sokak Arslan Aday Apt No:2/4Çatalca/İst

DAVALI : TC:

ADRESİ :

KONU :Pek kötü davranış, onur kırıcı muamele ,olmadığı takdirde Şiddetli geçimsizlik ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle boşanma ,(fazlaya ilişkin haklarımız ve sonradan açacağımız davalar ile talep edeceğimiz hak ve alacaklar saklı kalmak üzere)maddi,manevi tazminat ve nafaka istemimiz hk.


AÇIKLAMALAR:


Davalı ile müvekkil,…tarihinde evlenmiş olup bu evliliklerinden hepsi reşit olan … isimli müşterek çocukları dünyaya gelmiştir.


Taraflar arasında evliliğin hemen akabinde sorunlar çıkmış ve özellikle davalının sorumsuz davranışları,rencide edici ve kırıcı sözleri,şiddet içeren eylemleri müvekkil için katlanılması güç bir durum oluşturmuştur.Maddi olarak hayatını idame ettirecek gücü olmayan müvekkil,evliliği devam ederken de bir çok ihtiyacından-davalının imkanı olmasına rağmen-yoksun kalmış ise de çocukları için sabretmiş ve gidecek yeri olmadığı için de davalıya boyun eğmiştir.


Müvekkil aynı zamanda ekonomik şiddete de maruz kalmış,davalı, geliri,kazancı ve edindiği taşınmazlar olmasına rağmen müvekkilin ve birliğin en temel ihtiyaçlarını dahi karşılamamıştır.


Tüm bu yaşanılanların sonucunda müvekkil ,gerek çocuklarının küçük olması ve gerekse davalının yaşattığı acılara bir son verip tekrarlamayacağını kendisine taahhüt etmesi ve gerekse ekonomik bağımsızlığının olmayıp hayatını idame ettirme imkanının bulunmayışı nedeniyle evliliğine devam etme kararı almış ise de geçen zaman bu kararın büyük bir hata olduğunu müvekkile acı bir şekilde göstermiştir.Zira bu karardan birkaç ay sonra karşı tarafın sadakatsiz davranışlarına tanık olmuştur.


Evlilikleri boyunca davalının iş yerinde bulunan ve ona işlerinde yardımcı olmakta olan müvekkil, davalının gayri resmi ilişkisi olduğunu öğremiştir.


Yine incinen ve yara alan müvekkil,davalının verdiği sözleri tutmayacağını anlamış,kalacak yeri olmayıp çocuklarının küçüklüğü ,eğitim çağında olması sebebiyle bu acıyı içinde yaşamıştır.


Müvekkilin aldığı yaralar bununla da kalmamış toplum içinde davalı tarafından rencide edilmeye hakaret ve incitici sözlerin muhatabı olmaya başlamıştır.Bu tarz hareketler ve hakaretler ,taraflar arasında oluşan duvarı daha da kalınlaştırmış,taraflar arasındaki uzaklaşma –davalının kusuruyla-kaçınılmaz olmuştur. Müvekkili defalarca toplum içinde ya da yalnızken aşağılayan davalı,küçük düşürücü ve aşağılayıcı eylemleriyle duygusal şiddet kategorisinde de evlilik birliğini temelinden sarsmış bu eylemleriyle de müvekkilde ağır manevi zararlar oluşturmuştur.


Müvekkil her ne kadar her konuda davalıya yardımcı olsa da yaşadığı ekonomik şiddet , hiç de azımsanacak gibi değildir.Temel ihtiyaçlarını dahi eş dost ile karşılayan,hali vakti yerinde olan davalıdan bu konuda hiçbir fayda görmeyen müvekkil,davalının evliliğe dair yükümlülüklerini yerine getirmemesi nedeniyle oldukça mağdur olmuştur.


Temelinden sarsılan ve devamı imkansız hale gelen evlilik birliği davalının ağır kusurlu davranışları sonucu-fiilen sona ermiştir.Bu husus da müvekkile atfedilecek hiçbir kusur bulunmamaktadır. Boşanmaya neden olan olaylarda ağır kusuru olan davalının……parsel sayılı üzerine kayıtlı taşınmazları ve aylık ortalama ….TL arasında kazancı mevcuttur..


Tarafların sosyal ve ekonomik durumları ile kusurları dikkate alınarak davacı kadın yararına maddi ve manevi tazminat ile yoksulluk nafakası isteme şartları somut olayda yasa ve içtihat gereği tereddütsüz olarak oluşmuş durumdadır.


Müvekkilin boşanmayla yoksulluğa düşeceği tartışmasızdır.Hiçbir geliri ve mesleği olmayan müvekkilin tüm evlilik safahatı boyunca kişilik haklarının saldırıya uğrayıp ruhsal dengesinin bozulduğu,son olaylarla da manevi değerlerinin eksilmesinin yanı sıra can güvenliğinin dahi kalmadığı görülmektedir.


MADDİ-MANEVİ TAZMİNAT TALEPLERİMİZ:


Maddi Tazminat;

Boşanmaya neden olan olaylarda karşı tarafın “tam kusurlu”olduğu anlaşılacak olup müvekkilin mevcut ve beklenen menfaatlerinin zedelendiği görülecektir.Karşı tarafın, evlilik birliğinin kuruluşundan itibaren birliğe “tam kusurlu”olarak zarar verdiği ortadadır.Geçen zaman zarfında davalı, evlilik birliğini çekilmez hale getiren kusurlu davranışlarına yenisini eklemiştir.Müvekkilin güvenini sarsan sadakatsiz eylemleri,müvekkili küçük düşüren onur kırıcı sözleri ve eve zarar verme,müvekkili tehdit etme,müşterek çocuğa tehdit ve hakaret (hatta darp)eylemleri,davalının boşanmaya neden olan olaylarda “tam kusurlu”olduğunu tartışmasız kılmaktadır.


Müvekkil,mevcut ve beklenen menfaatleri zedelenen kusursuz taraftır.Herhangi bir işte çalışmadığı gibi eğitim düzeyi,sosyal ve ekonomik yönüyle de ekonomik bağımsızlık elde etme ve hayatını tek başına idame ettirme şansından yoksundur.Buna karşılık karşı taraf,ekonomik ve sosyal yönden oldukça geniş imkanlara sahiptir.


Tarafların evlilik süreleri,ekonomik ve sosyal durumları,sosyal güvenceleri,meslekleri ve iş bulma olasılıkları vs unsurları dikkate alan Yargıtay kararlarına göre müvekkilin ciddi anlamda “mevcut menfaatlerinin zedelenmiş ,beklenen menfaatlerinin de zedelenecek olduğu kuşkusuzdur.


Mevcut ve beklenen menfaatler,içtihatlar kapsamında oldukça geniş yer tutulmakta, yardım sandığı yararlarından yoksun kalma ve hatta miras haklarının yitirilmesini dahi mevcut/beklenen yararlar kapsamında değerlendirilmektedir.


MANEVİ TAZMİNAT YÖNÜNDEN DE müvekkil lehine ciddi bir kazanım oluştuğu kuşkusuzdur.


Boşanmaya neden olan olaylarda davalının tam kusurlu olduğu ortada olup yargılama sonunda da müvekkilin kusursuz olduğu,karşı tarafın müvekkile yönelik gerek sadakatsizlik,gerek şiddet,tehdit ve hakaret,evden kovma vs şeklindeki eylemleri ile davalının müvekkile ağır manevi zarar verdiği anlaşılacaktır.Müvekkilde yıllarca oluşan derin elem,utanç ve psikolojik sarsıntı onun yaşam sevincini adeta yok ederek kimsenin içine çıkamaz hale getirmiştir.


Davalı,müvekkili rencide eden hatta toplum içinde tahkir eden eylemleri,şiddet tehdit ,özel hayata ilişkin sırları ifşa etme,sadakatsizlik hatta müvekkili evden kovma biçimindeki davranışları ve yukarıda izah ettiğimiz vakıalarda yer alan tüm eylemleri neticesinde tam kusurlu olarak müvekkilin şahsi menfaatlerini ağır bir surette haleldar etmiştir.Tüm bu sebeplerle müvekkil lehine manevi tazminat koşullarının oluştuğu kuşkusuzdur.


Bu nedenle müvekkil yararına ,yaşadığı ağır mağduriyet,davalının tam kusuru,tarafların ekonomik ve sosyal durumları ,müvekkilin yoksulluğa düşecek taraf olması,manevi olarak da kişilik haklarının zarar görüp manevi değerlerinde eksilme yaşaması sebebiyle maddi ve manevi tazminat talep etmek kaçınılmaz olmuştur.


NAFAKA TALEBİMİZ:


Müvekkilin geliri olmayıp kusursuz taraf olduğu da gözetilerek dava sürecinde tedbir, sonrasında yoksulluk nafakasına dönüşmek üzere aylık …TL nafakanın davalıdan alınarak müvekkile verilmesini isteme zorunluluğu doğmuştur.


HUKUKİ SEBEPLER: HMK,MK V.S HÜKÜMLER


SUBUTİ SEBEPLER(DELİLLER): Müvekkilin davalı hakkında …jandarma Komutanlığına …tarihinde yaptığı şikayet başvurusu,….sayılı evden uzaklaştırma ilamı,şahit beyanı,tapu ve nüfusa yazılacak müzekkereler,davalının ekonomik durumuna ilişkin vergi dairesi bankalar vs kurumlara yazılacak müzekkereler, vs delail(Karşı taraf deliline karşı delil sunma hakkımız saklıdır)


SONUÇ VE İSTEK :


1- Pek kötü davranış, onur kırıcı muamele ,olmadığı takdirde Şiddetli geçimsizlik ve evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle müvekkilin yaşadığı ağır maddi ve manevi mağduriyet neticesinde ÇEKİLMEZ HALE GELEN VE FİİLEN BİTEN EVLİLİK BİRLİĞİNİN boşanma ile sona ermesine,

(Katkı payı alacağı,vs dava ve talep haklarımız saklı kalmak üzere)


2-Evliliğin temelinden sarsılmasında tam ve ağır kusurlu olan davalının ekonomik ve sosyal durumu da dikkate alınarak evlilikten mevcut ve beklenen menfaatleri zarar gören davacı müvekkil lehine …TL maddi,şiddet,hakaret,evden kovma,toplum içinde haysiyete yönelik ağır sözler vs yukarıda sayılan hususlar gereği kişilik hakları ağır saldırıya uğrayan davacı müvekkil lehine …TL manevi tazminatın işleyecek yasal faizi ile müvekkile ödemesine,


3-Yoksulluğa düşecek olan müvekkil lehine dava süresince dava tarihinden itibaren … TL tedbir nafakasının, boşanma sonrası yoksulluğa dönüşmek üzere devamına,tedbir nafakasına dava tarihinden itibaren tensiple karar verilmesine,nafaka miktarının ilerideki yıllarda “ÜFE”oranında arttırılmasına,


4-Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı yana tahmiline,

Karar verilmesini saygıyla vekaleten arz ederim….


DAVACI VEKİLİ Av.BENGÜ KÖKTEN


ANLAŞMALI BOŞANMA DİLEKÇE ÖRNEĞİ



……AİLE MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE


DAVACI : ADINIZ SOYADINIZ ( TC Kimlik No )

VEKİLİ :Av.BENGÜ KÖKTEN

DAVALI : EŞİNİZİN ADI SOYADI ( TC Kimlik No )

ADRES : …………………………………………………………………………………………


DAVA KONUSU : Evlilik birliğinin anlaşmalı olarak sona erdirilmesi talepli dava

dilekçesidir.


AÇIKLAMALAR :


Taraflar …../…../….. tarihinde evlenmişlerdir. Bu evlilik nüfus kayıtlarından da görüleceği gibi bir yılı doldurmuştur. Tarafların bu evlilikten …../…../….. tarihinde doğan ….. ….. isimli müşterek bir kız/erkek çocukları bulunmaktadır. (eğer çocuğunuz yok ise – Bu evlilikten müşterek çocukları bulunmamaktadır. – ibaresini yazın.)


Taraflar arasında yaşanan geçimsizlik, yaşantılarını zora sokacak bir hal alarak had safhaya ulaşmıştır. Bu nedenle evlilik birliğinin sürdürülmesi imkansız bir hale gelmiştir. Taraflar evliliklerini sürdürmelerinin imkânsız olduğu anlaşıldığından aralarında anlaşarak boşanmaya karar vermişlerdir. Ekte sunulan Anlaşmalı Boşanma Protokolü’nün kabulü ile tarafların boşanmalarına karar verilmesini talep ederiz.


HUKUKİ NEDENLER : TMK 166 ve ilgili yasa

DELİLLER : Nüfus kayıt örneği, anlaşmalı boşanma protokolü

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda ifade ve arz ettiğimiz hususlar göz önüne alınarak davanın kabulüne, davalı da boşanma isteğini kabul ettiğinden sunulu protokol de dikkate alınarak TMK 166/3 maddesi uyarınca tarafların boşanmalarına, müşterek çocuğun velayeti, görüşme düzenleri, nafaka ve diğer konuların ekte sunduğumuz protokole göre düzenlenmesine ve bu protokolün boşanma kararının eki olarak sayılmasına karar verilmesini vekaleten talep ederim. …../…../…..


DAVACI VEKİLİ Av.BENGÜ KÖKTEN


Hak kaybı yaşamamak adına yapılacak bu gibi önemli davalarda konusunda uzman avukattan yardım almanızda fayda vardır. Tüm hukuki iş ve işlemleriniz ile ilgili bilgi ve yardım almak için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz.

12 görüntüleme
bottom of page